Meestgestelde vragen

Hieronder kan je een antwoord vinden op de vragen die ons in het verleden het meeste werden gesteld. Vind je het antwoord op jouw vraag niet terug? Geen nood, stuur je vraag rechtstreeks naar ons door of neem contact op met het Student Informatie Punt (STIP) van Howest.

Waar kom ik terecht met mijn diploma?

De  afgestudeerde bachelor Sport en bewegen is een bewegingsdeskundige die zich bevindt op het raakvlak van begeleiding en beleid. Je kan aan de slag binnen het werkveld van professionele sportaanbieders, health- en fitnesscentra, preventieve gezondheidszorg, fysical coaches, personal trainers, evenementenbureau’s, sportdiensten, sportfederaties, sportclubs, buitensportorganisaties,… Met onze carrièregids geven we je een mooi overzicht.

Wat is de kostprijs van deze opleiding?

Het inschrijvingsgeld van de bachelor Sport en bewegen is dezelfde als in de rest van Vlaanderen en wordt vanaf 2015 begroot op 890€. Daarnaast verwachten we dat elke student in het bezit is van een laptop en I-Pad om optimaal opdrachten te kunnen maken, sessies te kunnen filmen, apps te gebruiken, … Dit wordt samen op maximaal 1000€ begroot. Wie in het bezit is van één van beiden, hoeft natuurlijk niets nieuws te kopen. Daarnaast voorzien we nog zo’n 150€ voor aankoop boeken en de organisatie van de bootcamp in het eerste jaar.

Kan ik mijn sport of topsport combineren met deze opleiding?

Het spreekt voor zich dat een sportieve opleiding combinatiemogelijkheden voorziet voor topsporters. Indien je denkt in aanmerking te komen voor een topsportstatuut, neem je best contact op met de talent coach. Je kan hiervoor online een aanvraag doen.

Moet ik tijdens het secundair (middelbaar) een sportopleiding gevolgd hebben?

Een opleiding TSO – LO of ASO – LO kan een voordeel betekenen voor sommige vakken maar is zeker geen must om te kunnen starten met deze opleiding! Een gezonde interesse en studie-engagement volstaat.

Is de opleiding vlot te bereiken?

We werken op twee locaties. Enerzijds gaan de  meeste theorielessen door op de campus St-Jorisstraat. De bewegingsvaardigheden, coachingslessen, … vinden plaats op de sportcampus in BLOSO, Julien Saelens (Nijverheidsstraat). Beiden liggen op 10 min fietsafstand van elkaar en dicht bij station. We verwachten van  onze studenten dat ze over een eigen fiets beschikken om zich te verplaatsen. Voor 6€ per maand kan je trouwens een studentenfiets huren aan Stad Brugge.

Klopt het dat elke student een iPad dient te hebben?

Sinds academiejaar 2014-15 heeft de opleiding beslist om met een iPad aan de slag te gaan. De nieuwste evoluties qua apps, feedback, … in het bewegingslandschap waren hiervoor de trigger. De student leert via verschillende applicaties bewegingen filmen, analyseren en kan eigen instructies en  feedback  herbekijken. Het beheren van  agenda’s, delen van documenten, maken van blogs en lezen van online cursussen wordt op deze manier intens toegepast.

Deze investering past binnen de begrote studiekost zoals op infodagen meegedeeld en zal in sommige gevallen de aankoop van handboeken vervangen.

Er wordt bij de start van het academiejaar de nodige tijd besteed aan het gebruik van de Ipad in de lessen en toegelicht door de lectoren welke applicaties gebruikt zullen worden. Daarnaast zullen de studenten ook blijvend gebruik maken van een laptop.

Omwille van schermgrootte en opslagcapaciteit raden we de iPad Air 32GB aan. Deze kan via Howest met korting aangekocht worden (klik hier).

Waar kan ik allemaal stage volgen?

Vanaf het eerste jaar opteren we er voor om onze studenten in contact te brengen met het werkveld via verkennende stages. In het tweede jaar wordt een eerste actieve stage gepland en de student kiest, samen met de begeleider van de opleiding, een organisatie of bedrijf waar hij/zij stage kan lopen tijdens het laatste semester van  de opleiding.

In  het laatste jaar ondersteunen we ook maximaal studenten die ofwel een semester in het buitenland wensen te studeren of een stage willen doen bij een buitenlandse partner of organisatie.

Wanneer start het academiejaar?

Het academiejaar start met kick-offdagen. Op die dagen wordt toelichting gegeven bij het uurrooster, het onderwijs- en examenreglement, de studentenbegeleiding, … en maken we een aantal praktische afspraken om het jaar goed te starten. Uiteraard staat ook een sportieve kennismaking met de docenten op het programma.

Je aanwezigheid op deze kick-offdagen is bijgevolg noodzakelijk!

Het gedetailleerde kick-offprogramma is vanaf 1/9 online te raadplegen.

Wanneer gaan de lessen door?

De lessen gaan door tussen 8h30 en 18h. Net zoals in je latere werkveld, word je soms ook ’s avonds of in het weekend verwacht. Dit wordt echter steeds ruim op voorhand meegedeeld.

De groepsverdeling en uurroosters worden bekendgemaakt tijdens de kick-offweek. Vanaf dan zijn de uurroosters ook online te raadplegen.

Je kunt de volledige academische kalender online raadplegen.

Kan ik vrijstellingen aanvragen?

Wens je vrijstellingen aan te vragen of deeltijds te studeren, vraag dan vóór je definitieve inschrijving een afspraak met onze trajectbegeleider.

Op de afspraak met de trajectbegeleider breng je volgende zaken mee:

      • Officieel rapport/diploma van vroeger gevolgde opleiding(en)
    • Studiegids/studiefiche van vroeger gevolgde opleiding(en)

Wanneer je vrijstellingsdossier afgehandeld is, kan een programma op maat opgesteld worden.

Op basis van Bloso- en/of VTS-kwalificaties worden geen vrijstellingen gegeven.

Kan ik vanuit Nederland instromen?

Dat kan zeker. Je hebt wel een propedeuse nodig om rechtstreeks toegang te verkrijgen.

Een HAVO diploma voldoet dus niet aan de toelatingsvoorwaarde voor het hoger onderwijs in België.

AUGent heeft  daarnaast ook een afspraak met Zeeuws-Vlaanderen omtrent een HAVO-piste. Studenten die deze volgen en slagen, kunnen via een toelatingsonderzoek ook toegang krijgen om in te schrijven.

Meer info op http://www.augent.be/onderwijs/havo-piste

Kan ik ook starten in februari?

Ja dat kan, via een traject op maat. Je stapt in vanaf februari en spreidt de opleiding over 7 semesters (3,5 jaar). Zo verlies je geen volledig academiejaar en verhoog je je slaagkansen!

Maak een afspraak met onze trajectbegeleider om samen je traject op maat uit te stippelen.